torstai 22. elokuuta 2013

2. Mielipidekirjoitus

 Rattijuoppous tuhoaa maailman

Viikonloppu on taas tulossa ja liikenteessä saa olla varuillaan, kun sadat rattijuopot iskevät avaimet autonsa lukkoon ja lähtevät leikkimään rallikuskeja.
Nykyään ei liikenteessä edes taida olla muita kuin viinanhuuruisia kuskeja. Seuraavan päivän lehdestä saa taas lukea, kun eilisiltana on joku yli kahden promillen tuiterissa ajanut lapsiperheen autoa päin. Perheestä ovat kaikki kuolleet tai halvaantuneet, mutta humalainen on selvinnyt jollain ihme poppakonsteilla. Ja aina on sama virsi, rattijuoppo selviää, mutta joku muu saa kärsiä hänen takiaan.
     Monesti ihmiset aina ajattelevat kostean illan jälkeen aamulla: "Kyllähän minä ajokunnossa olen, enhän ole juonut moneen tuntiin." Mutta ei se vain mene näin. Eilen kumoamasi lava keskiolutta ja pari kulausta naapurin Pertin viinapullosta eivät haihdu elimistöstäsi ihan tuosta vaan. Siinä sitä sitten ollaan krapulapäissään ojanpohjalla tai pahimmassa tapauksessa toisen auton kyljessä.
     Vuosittain liikenteessä kuolee noin 300 ihmistä ja loukkaantuu 8000. Tämänkin lukema putoaisi melkein puolella, jos rattijuopot saataisiin karsittua kokonaan pois liikenteestä. Siinäpä vasta tehtävää, miten saamme rattijuopot kuriin?
     Mielestäni tähän ei löydy tällä hetkellä oikeaa ratkaisua, sillä ei ole sellaista lakia tai päätöstä, millä saisimme kaikki kuriin. Rattijuoppoudesta voisi antaa kovemmat rangaistukset, mutta tuskin sekään saa ihmisiä lopettamaan känniajeluita. Päätös on lähdettävä jokaisesta itsestään. Ihmisten pitäisi tajuta, että rattijuoppous on älyttömin tapa saada tuhoa aikaan.

3 kommenttia:

  1. -Mielestäni tekstisi teesi on: Rattijuoppous on älytöntä

    -Luvut, joilla kuvaat liikenteessä kuolleiden/loukkaantuneiden määrää, ovat hyvä argumentti. Hyvä perustelu on myös: "Seuraavan päivän lehdestä saa taas lukea, kun eilisiltana on joku yli kahden promillen tuiterissa ajanut lapsiperheen autoa päin."

    -Suosikkivirkkeeni tekstissä: "Eilen kumoamasi lava keskiolutta ja pari kulausta naapurin Pertin viinapullosta eivät haihdu elimistöstäsi ihan tuosta vaan."

    -Kuinka moni kuolleista/loukkaantuneista on rattijuoppoja?

    Heidi

    VastaaPoista
  2. Komppaan Heidin kommentteja! Tekstin naseva sävy sopii mielipidekirjoitukseen. Liioittelu on eräs huumorin keinoista - vakavaa asiaa on kenties helpompi lähestyä huumorilla kuin paatoksella.

    VastaaPoista