tiistai 24. syyskuuta 2013

4.

4.

Aurinko nousee horisontista ja postiluukku kilahtaa, kun posteljooni tuo joka aamuisen lehden. Miljoonat ihmiset kokoontuvat aamukahvin ja pullan ääreen lukemaan sanomalehtiä, ennen kuin on taas palattava työteliääseen arkeen. Monet ihmiset ovat kiinnostuneita ajankohtaisista asioista ja mikäpä sen parempi tapa lähteä uutisia lukemaan kuin sanomalehti. Sanomalehtiä lukemalla pysyy mukana maailman menossa ja se sivistää ihmistä.
      Nykypäivänä internet on täynnä luettavaa, myös paperinen sanomalehti on luettavissa täältä digitaalisesta ihmemaailmasta. Sen käyttö on myös helpottunut uusien keksintöjen kuten tabletti-tietokoneiden ja älypuhelimien mukana. Monet ovatkin jo vaihtaneet paperisen version kokonaan sähköiseen, kun sitä voi lukea esimerkiksi töitä tehdessä, eikä sitä tarvitse viedä paperinkierrätykseen.
      Jokainen suomalainen on oppivelvollinen ja koulussahan perinteisesti lukemista riittää. Kouluvuosien varrella tulee luettua jos monen moista tietokirjaa, sanakirjaa ja oppikirjaa, joskus ihan vain mielenkiinnon vuoksi, mutta toisinaan myös pakotettuna. Opiskelemaan lähdettäessä, lukemista kertyy vielä enemmin.
     Kaikki lukeminen ei kuitenkaan ole faktakirjallisuutta. Kaikilla on, jonkinlainen harrastus tai ajanviete, jonka aikana voi rentoutua ja saada ajatukset pois päivän tuomasta stressistä. Monille tämä ajanviete on lukeminen. Romaanien ja muiden fantasia-aiheisten kirjojen lukeminen saa ihmiset rentoutumaan ja mielikuvituksen lentämään. Tutkimusten mukaan romaanien ja muiden kirjojen lukeminen parantaa ihmisten sosiaalisia kykyjä, sekä kehittää aivoja. Lapsena olisi hyvin tärkeää lukea, ajatellen lapsen kehittymistä. Lukemisen kautta lapsi oppii uusia sanoja, sekä se lisää lapsen empaattisia kykyjä.
     Juoru- ja aikakauslehdet ovat nykypäivänä hyvin suosittuja, eteenkin naisten keskuudessa. Kaikkiahan kiinnostaa julkkisten yksityiselämä. Aikakauslehdistä voi myös löytää hyviä vinkkejä terveelliseen elämään, ruuanlaittoon tai vaikkapa ulkonäköön liittyen. Miehiä taas kiinnostaa enemmän urheilu ja auto aiheiset lehdet.
     Vaikka luettavaa löytyy pilvin pimein joka paikasta, mielestäni lukeminen on vähentynyt huomattavasti, varsinkin nuorten keskuudessa. Lukemisen sijaan nuoret katsovat elokuvia ja pelaavat videopelejä. Tämä on hyvin huolestuttavaa, sillä lukemisesta on kehityksen kannalta paljon enemmän hyötyä.
     Minulla lukeminen on aina ollut lähellä sydäntä. Olen pienestä pitäen tykännyt lukemisesta ja en tule luopumaan siitä koskaan.
     

1 kommentti:

  1. Esseessäsi on mukavasti sisältöä, vaikka ilmeisesti olet kirjoittanut sen tehtävänannon 2 eikä 4 mukaan. Otsikon puuttuminen on harmillinen asia. Yo-kokeessa se vähentää pisteitä ainakin viidellä.

    Kielessä ja ehkä tyylissäkin on vähän vielä viilattavaa. Esimerkiksi pilkkusäännöt kannattaa opetella. Nyt pilkkuvirheitä on sen verran, että sillä on vaikutusta arvosanaan. Myös yhdyssanavirheitä on lipsahtanut sekaan. Suosittelen myös välttämään yo-esseessä kuluneita ilmauksia, kuten "pilvin pimein". Aamukahvin ja pullan? Ei kannata myöskään yleistää liikaa sanomalla "kaikkiahan kiinnostaa".

    Jäsentely eli tekstin jako kappaleisiin on hyvä.

    Tällaisenaan antaisin esseestä 30 pistettä.

    VastaaPoista